1. OLJE
For å redusere faren for motorhavari bør motoroljen skiftes ved jevne mellomrom. Det er fordi oljens yteevne til å smøre og kjøle motoren blir svekket etterhvert som det samler seg avfallsstoffer, kondens, sot og skitt i den.
2. DEKK
Sjekk at dekkene holder mål både når det gjelder dekktrykk, mønsterdybde og alder. Med riktig dekktrykk får du lavere drivstofforbruk og bedre bremseevne. Dette er spesielt viktig når bilen er fullastet til ferien. Mønsterdybden skal være minimum 1,6 millimeter (på sommerdekk). Men verken riktig dekktrykk eller mønsterdybde er tilstrekkelig dersom gummien har gått ut på dato – dekk er nemlig ferskvare! Gummiblandingen hardner over tid og dekkene mister grepsegenskapene – det kan få alvorlige konsekvenser hvis uhellet er ute. Alderen på dekket finner du på dekkets sidevegg i den såkalte DOT-koden. De fire siste sifrene angir produksjonsuken og -året. Hvis koden for eksempel er 1314, ble dekket produsert i uke 13 i 2014. Sjekk med dekkprodusenten av dine dekk hva de anbefaler som maksimalalder, det kan variere fra produsent til produsent. PS: Husk å sjekke dekktrykk, mønsterdybde og alder på reservehjulet også!
3. STØTDEMPERE
Støtdempernes hovedoppgave er å sørge for at hjulene har god kontakt med veibanen. Dette er ekstra viktig når bilen er tyngre lastet enn ellers. Men mange kjører rundt med slitte støtdempere uten å være klar over det. Det er fordi dårlig støtdempervirkning gjerne kommer gradvis og kan være vanskelig å oppdage. Ved å utføre en gyngetest kan du få en pekepinn på om noe er feil: Trykk håndflatene ned på kjøretøyets fire hjørner (ta ett og ett hjørne av gangen). Gyng eller trykk en til fire ganger og slipp. Etter at du slipper taket skal bilen stoppe raskt. Blir den stående og gynge er støtdemperne mest sannsynligvis dårlige. Slitte støtdempere kan bl.a. føre til dårligere styrepresisjon og veigrep, økt bremselengde, at bilsyke forsterkes, redusert kjørestabilitet og større fare for vannplaning.
4. KJØLEVÆSKE
Riktig nivå med kjølevæske sørger for at motoren ikke koker over. Sjekk bilens instruksjonsbok før du etterfyller, slik at du velger riktig type kjølevæske til din bil.
5. STARTBATTERIET
Flatt startbatteri er høyt oppe på statistikken over behov for veihjelp, også om sommeren. Sjekk derfor batteriets tilstand og ladekapasitet. Dersom bilen ellers brukes mye til korte turer, kan det være en fordel med vedlikeholdslading før du legger ut på langtur. Dette kan du gjøre hjemme (med en hjemmelader) eller du kan oppsøke et verksted for å få det gjort.
6. VINDUENE
God sikt er viktig! Vask vinduene innvendig før avreise for å fjerne eventuell film som reduserer sikten. Når skiftet du sist vindusviskerne? Nye vindusviskere kan være en billig livsforsikring. Husk også å ha nok spylervæske til hele turen.
7. PÅBUDT UTSTYR
Det er påbudt å ha en refleksvest i bilen. Sørg for at den ligger lett tilgjengelig fra førersetet. Det er også påbudt å ha med varseltrekant. I tillegg er det lurt å ha med lommelykt, skademeldingsskjema, papir, blyant/penn, jekk og reservehjul. Dersom bilen din ikke har reservehjul er det smart å sjekke at dekktettemiddelet ikke har overskredet holdbarhetsdato. Gjør deg gjerne kjent med utstyret før uhellet er ute.
8. FORSIKRING
Sjekk kilometerstanden i forhold til den kjørelengden du er forsikret for. En bilferie kommer gjerne i tillegg til det man vanligvis kjører og er kanskje ikke medberegnet i forventet kjørelengde. Skulle noe skje underveis i ferien, kan du risikere reduksjon i erstatningen dersom du ikke har forsikret deg tilstrekkelig. Sjekk derfor at bilferien ikke vil overskride grensen og oppjuster eventuelt kjørelengden dersom det er nødvendig.
9. GRØNT KORT
Grønt kort er et internasjonalt forsikringsbevis som bekrefter at du har gyldig ansvarsforsikring. Selv om mange land ikke krever Grønt Kort vil det svært mange steder være til hjelp for eksempel ved en kollisjon eller ulykke, og forenkle dialogen med lokale myndigheter. Du finner en oversikt over hvilke land som krever at du har Grønt kort på Trafikkforsikringsforeningen (TFF) sine nettsider. Grønt kort utstedes av forsikringsselskapet ditt.